Home » Waardebepaling woning

Woningtaxatie

Een belangrijk onderdeel van het hypotheektraject is de taxatie van de woning. Als u een bestaand huis koopt moet er in de regel altijd een taxatie plaatsvinden. Nieuwbouwhuizen hoeven in het algemeen niet te worden getaxeerd. De taxatie is bedoeld voor zowel de geldverstrekker alsmede, indien daarvan gebruik wordt gemaakt, de Nationale Hypotheek Garantie. Als geldverstrekker is het belangrijk om het onderpand waarvoor de lening wordt verstrekt goed te laten waarderen. Dit onderpand is namelijk hun zekerheid om in het geval van calamiteiten toch hun geld terug te krijgen.

De taxatie wordt uitgevoerd door een beëdigd taxateur. De kosten hiervan zijn voor uw rekening en zijn fiscaal aftrekbaar. Deze taxateur moet onafhankelijk zijn en mag zelf dan ook niet op andere wijze betrokken zijn bij de aan- of verkoop van de desbetreffende woning. De taxateur beoordeelt de staat van onderhoud van de woning, noteert bijzonderheden die van invloed zijn op de waarde (ligging) en beoordeelt in het algemeen de waarde van het huis. Zijn bevindingen legt de taxateur vast in een rapport waarin het hele huis staat beschreven.

Uiteraard staat in dit rapport ook de waarde van de woning vermeld. Het rapport vermeldt twee waarden: de onderhandse vrije verkoopwaarde en de executiewaarde. De executiewaarde is een schatting van de verkoopopbrengst bij een gedwongen verkoop, bijvoorbeeld wanneer niet meer voldaan kan worden aan de hypotheekverplichtingen. Dit is gemiddeld 85% tot 90% van de vrije verkoopwaarde. Indien er een verbouwing wordt gepland en gefinancierd middels de hypotheek zal de taxateur ook voor de situatie na de verbouwing beide waarden in het rapport vermelden.

De kosten van een taxatie staan niet vast. U kunt hierover onderhandelen met een taxateur. De NVM geeft wel richtlijnen uit ten aanzien van de kosten van een taxatie.

Alle artikelen over Waardebepaling woning

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.