Home » Waardebepaling woning

Uitleg werking energielabel

energielabelVerkopers van woningen zijn met ingang van 1 januari 2008 verplicht om een energielabel te laten zien. Op die manier kunnen potentiële kopers de energiekwaliteit van een woning meenemen in hun beslissing om die woning te kopen. Op het moment dat een woning van bewoner wisselt, dient de verkoper het energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Een energielabel is voor 10 jaar geldig. Het energielabel woningen lijkt op het energielabel voor koelkasten en andere apparaten. Het geeft met letters (A tot en met G) en kleuren (groen tot en met rood) aan hoe energiezuinig of onzuinig een huis is. Klasse A (donkergroen) is zuinig, klasse G (rood) is onzuinig. Op de achterkant van het energielabel woningen staan maatregelen om uw huis energiezuiniger te maken, zoals isolatie en een zuinige CV-ketel.

Een energielabel is niet verplicht voor:

  • Huizen die jonger zijn dan 10 jaar. Deze zijn al energiezuinig gebouwd.;
  • Wanneer u een Energie Prestatie Advies (EPA) heeft laten opstellen door een gecertificeerd adviseur tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008.

Alleen erkende adviseurs mogen een energielabel toekennen. Ze hebben daar een speciale opleiding voor gehad. U kunt dat vergelijken met de APK-keuring van auto’s, dat mag ook niet zomaar iemand doen. De adviseur mag zelf de prijs gaan bepalen. Vraag daarom bij meerdere adviseurs vooraf een prijsopgave. De prijs zal afhankelijk zijn van het huis. In een groot huis zal een adviseur over het algemeen langer bezig zijn dan in een klein huis. De gemiddelde prijs van een energielabel ligt rond de 150 euro.

Het energielabel is voor verkopers een hulpmiddel om de kwaliteit van de woning zichtbaar te maken. Een A-label woning verbruikt minder energie. Als het huis zuinig is zal het wellicht meer waard zijn. Dat kan dan gevolgen hebben voor de verkoopprijs. Dat kan ook een reden zijn om te investeren in energiebesparende maatregelen. Kopers kunnen bij hun besluit om een woning te kopen de energieklasse meewegen. Een A-label woning zal leiden tot in verhouding lagere energielasten.

Alle artikelen over Waardebepaling woning

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.