Home » Waardebepaling woning

Wat is een bouwtechnische keuring?

bouwtechnische keuringWanneer u een bestaande woning koopt, verkoopt of een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd, is het belangrijk om de bouwtechnische staat daarvan vooraf vast te stellen. Aangezien niet iedereen gezegend is met voldoende expertise op dit gebied wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde bouwtechnische keuring.

Een bouwtechnische keuring is een woninginspectie die wordt uitgevoerd door een gediplomeerd bouwkundig inspecteur. Doel is om de bouwkundige staat van een huis vast te stellen en de eventuele bouwkundige gebreken te rapporteren in een bouwkundig rapport. Een bouwkeuring vindt veelal plaats voor of tijdens de aan/verkoop van een huis. Veel banken, hypotheekverstrekkers en verzekeraars stellen vaak de eis dat er een recente keuring aanwezig is en dat deze is uitgevoerd door een daartoe bevoegd bedrijf.

Er zijn drie soorten keuringen: de aankoopkeuring, de verkoopkeuring en de keuring bij oplevering.
Een aankoopkeuring is een visuele inspectie die u een beeld geeft van de bouwkundige staat van de woning die u wilt kopen. De aankoopkeuring is dé manier om een miskoop en/of onverwacht hoge kosten aan herstelwerkzaamheden te voorkomen. Elke bouwperiode heeft zo zijn eigen kenmerkende gebreken. In gevels van bijvoorbeeld een doorzonwoningen komt bijvoorbeeld vaak houtrot voor en in het binnenwerk vochtdoorslag en schimmelvorming. Als koper kunt u de informatie uit het keuringsrapport bijvoorbeeld gebruiken in de onderhandelingen over de vraagprijs. Het is daarom aan te raden niet te wachten tot ná het ondertekenen van het koopcontract met het laten verrichten van een aankoopkeuring. Op dat moment bent u al te laat om met de resultaten van het keuringsrapport het maximale uit de onderhandelingen te halen.

Indien u op het moment van tekenen van het koopcontract nog geen bouwtechnische keuring hebt laten verrichten, kunt u in de koopakte laten opnemen dat de koop alleen doorgaat als het huis in orde is volgens de bouwtechnische keuring. U neemt dit dan als ontbindende voorwaarde op in de voorlopige koopakte.

De verkoopkeuring geeft een objectief bouwkundig beeld van de woning die u wilt verkopen. De aankoop van uw woning door de een potentiële koper wordt hierdoor versneld, omdat hij kan vertrouwen op het door een onafhankelijk keuringsbureau opgestelde rapport.

Tenslotte de keuring bij oplevering. U heeft uw nieuwbouwwoning gekocht. U wordt door de bouwondernemer uitgenodigd voor de oplevering op het moment dat het huis klaar is. In de meeste gevallen krijgt u op die dag ook de sleutels van het huis. De oplevering is een belangrijk moment. Dat is het moment waarop alle (visuele) tekortkomingen aan de woning moeten worden genoteerd. Het is daarom verstandig een onafhankelijke en deskundige bouwkundige voor de oplevering in te schakelen. De inspecteur noteert alle tijdens de keuring geconstateerde gebreken in een keuringsrapport en zal er zo veel mogelijk op toe zien dat de tekortkomingen uit zijn keuringsrapport worden overgenomen in het ’proces-verbaal van oplevering’ (de lijst die de bouwer bijhoudt tijdens de keuring). De aannemer is als aanbieder van de woning verplicht de waargenomen tekortkomingen te verhelpen.

Alle artikelen over Waardebepaling woning

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.