Home » Verzekeringen

Opstalverzekering

U bent verplicht uw huis te verzekeren tegen brand, storm, explosies en dergelijke. Dit doet u door het afsluiten van een zogenaamde opstal- of woonhuisverzekering. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u voor de overdracht van de woning een dergelijke verzekering hebt geregeld. Deze kunt u dan laten ingaan op de dag dat u eigenaar wordt van de woning. De geldverstrekker stelt een dergelijke verzekering doorgaans verplicht.

Doorgaans wordt de opstalverzekering gebaseerd op de herbouwwaarde van de woning. Deze herbouwwaarde wordt vastgesteld aan de hand van de inhoud van de woning, de bouwaard en de gebruikte materialen. De herbouwwaarde is uiteraard iets anders dan de vrije verkoopwaarde van een woning. Veelal wordt de herbouwwaarde van een woning in het taxatierapport van de taxateur ook genoemd.

Voor appartementen geldt dit veelal niet. Door de aankoop van een appartement wordt je meestal ook direct lid van de Vereniging van Eigenaren. De meeste van dergelijke verenigingen regelen een opstalverzekering voor alle betrokken appartementen in een collectief contract. Hiermee wordt de herbouw van het gehele pand verzekerd. De verschuldigde premie wordt door alle eigenaren gezamenlijk opgebracht, meestal naar rato van hun aandeel in de totale herbouwwaarde. Dus wanneer u een relatief groot appartement bezit, dan betaalt u meer voor de opstalverzekering dan uw buren met een kleiner appartement. Dit is ook logisch, aangezien de herbouwwaarde van uw appartement aanzienlijk hoger ligt en derhalve duurder is om te verzekeren.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.