Home » Verzekeringen

Wat is een inboedelverzekering?

inboedelWanneer u een huis koopt, zijn er verschillende belangrijke zaken die verzekerd kunnen worden. Het huis op zich is wettelijk verplicht te verzekeren met een opstalverzekering. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang om de inboedel van uw woning goed te verzekeren. Ingeval van diefstal, brand of beschadiging hiervan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. U heeft de keuze tussen een eenvoudige brandverzekering tot aan een zeer uitgebreide inboedelverzekering.

Zoals met zoveel financiële zaken is ook een inboedelverzekering of woon verzekering maatwerk. Wanneer u bijvoorbeeld in het bezit bent van enkele kostbare zaken, zoals juwelen en antiek, dan is het verstandig om de inboedelverzekering uit te breiden met een speciale kostbaarhedenmodule. Daarnaast dient u regelmatig na te gaan of het bedrag waarvoor uw inboedel verzekerd is nog toereikend is. Veel inboedelverzekeringen worden automatisch geïndexeerd. De hoogte van het verzekerde bedrag wordt dan verhoogd met de inflatie. Dit betekent echter niet dat hiermee u voldoende verzekerd bent. De indexering houdt immers geen rekening met nieuwe luxe producten die u tussentijds koopt. Ga dus regelmatig na of u nog voldoende verzekerd bent.

Wanneer u voor een hoger bedrag verzekerd bent dan dat uw inboedel waard is, dan bent u zogezegd “oververzekerd”. In dat geval krijgt u toch maar maximaal de waarde van uw inboedel vergoed. U heeft dan jarenlang teveel premie betaald. Wanneer u voor een lager bedrag verzekerd bent dan de waarde van uw inboedel, dan bent u “onderverzekerd”. U krijgt dan slechts maximaal het verzekerde bedrag uitgekeerd. Het verschil is dan voor uw rekening.

Er zijn in hoofdzaak twee manieren om de waarde van uw inboedel vast te stellen. Allereerst kunt u een inventarisatie maken van uw bezittingen en de waarde hiervan. Op deze manier krijgt u een zeer gedetailleerde en veelal juiste waardering van uw inboedel. Dit brengt echter wel veel werk met zich mee. Ten tweede is het vaak mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij de waarde van uw inboedel berekend op basis van uw woonsituatie en inkomen. Dit is uiteraard een minder gedetailleerde wijze en kan dan ook leiden tot afwijkingen.

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.