Home » Nieuws

Fiscus keurt voorstel halal-hypotheek af

fiscusHet blijft voorlopig onmogelijk in Nederland een islamitisch verantwoorde hypotheek af te sluiten. De Belastingdienst heeft een constructie met een alternatief voor de renteaftrek van Bilaa-Riba Islamic Finance Leiden afgekeurd. De hypotheekverstrekker laat woensdag weten de handdoek in de ring te gooien.

Het alternatief houdt in dat klanten geen renteaftrek maar winstopslag betalen. Moslims mogen geen rente betalen omdat dat volgens de islam een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering is.

Volgens Bilaa-Riba is het alternatief wel aftrekbaar, maar de Belastingdienst heeft daar ‘helaas opnieuw negatief op gereageerd’. Hierdoor wordt de zogenoemde halal-hypotheek te duur, stelt de hypotheekverstrekker.

Op korte termijn is er geen zicht op een positieve beoordeling, waardoor het bedrijf alle marktactiviteiten stopt. Volgens de Rabobank zijn er in Nederland zo’n tweehonderdduizend geïnteresseerden voor een hypotheek die ‘islamproof’ is. Bij Bilaa-Riba hadden zich enkele duizenden van hen gemeld.

Constructie
Het is niet de eerste keer dat Bilaa-Riba de Belastingdienst een constructie voorlegt om een hypotheek mogelijk te maken waarover moslims geen rente hoeven te betalen.

Vorig jaar keurde de fiscus ook een voorstel af. Het ministerie van Financiën wilde woensdag niet inhoudelijk reageren.

Obstakels
De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten schreven in een dit voorjaar verschenen studie dat de renteaftrek en de overdrachtsbelasting de grootste obstakels zijn voor islamitische hypotheken.

De financiële toezichthouders lieten weten dat deze markt in Engeland wel bloeit, omdat de wet daarvoor is gewijzigd. De Britse overheid wil Londen ontwikkelen tot het financieel centrum voor islamitisch bankieren in Europa.

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.