Home » Hypotheekvormen

Wat is een overbruggingshypotheek?

brugEen overbruggingshypotheek is een zeer bijzondere hypotheekvorm. Deze hypotheek is speciaal bedoeld voor het geval de overwaarde uit uw oude eigen woning nog niet is vrijgekomen en u dit wel nodig heeft voor de koop van uw nieuwe huis. Een overbruggingshypotheek wordt meestal afgesloten bij dezelfde hypotheekverstrekker als de nieuwe hypotheek.

De kosten van een overbruggingshypotheek zijn relatief hoog. Dit komt doordat u in een dergelijk geval twee huizen bezit met daarop de oude hypotheeklast, de nieuwe hypotheeklast en de overbruggingsfinanciering. De hypotheekverstrekker loopt extra risico omdat de verkoop van het oude huis erg lang kan gaan duren of uiteindelijk toch minder oplevert dan gedacht.

AEGON (aff):

De woonlasten stijgen voor u in een dergelijke situatie zeer fors. Ondanks het feit dat er sprake is van een tijdelijke situatie kunnen deze hoge lasten na verloop van tijd toch gaan doorwegen. Deze hoge lasten kunnen enigszins worden beperkt door de rente en kosten van het overbruggingskrediet mee te financieren. De rente die u over dat extra deel van de lening betaalt, is fiscaal niet aftrekbaar. Een andere optie is om te kijken of het mogelijk is de woonlasten op de oude hypotheek te beperken. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek dan kunnen de woonlasten worden beperkt door de hypotheek aflossingsvrij te maken. Het is wel belangrijk na te gaan welke kosten hieraan verbonden zijn.

De rente die u over het overbruggingskrediet betaalt staat vast gedurende de periode dat hiervan gebruikt wordt gemaakt. Het rentepercentage verschil sterk per aanbieder. Daarnaast worden er afsluitkosten in rekening gebracht. De looptijd van een overbruggingskrediet ligt meestal tussen de 6 en 24 maanden. In deze periode dient het oude huis verkocht te worden. Wanneer dit niet lukt, zal u samen met de geldverstrekker naar een oplossing moeten zoeken.

AEGON (aff):

3 Comments

  • JP Blankert schreef:

    Wat als, zoals Fortis nu, na 2 jaar zegt: wij ‘Stoppen over overbruggingshypotheel!’ – wat komt er dan?

    En kan ik bij iemand anders een hypotheek krijgen?

    Ik heb een Rotterdams appartement, dat wil ik dolgraag verkopen, maar heeft een restschuld bij ABN van 12 000 euro. Dan kan desnoods morgen afbetalen. Maar ik krijg het maar niet verkocht, wat ik ook aan de prijs doe!

    Op mijn nieuwe huis heb ik een vaste hypotheek van 200.000 euro, minder dan 2/3 van de WOZ, en een overbrugging van 67.500 die nu afloopt, na 2 jaar, per 1 dec. 2009

    Ik heb een eigen bedrijf.

    Fortis heeft alle cijfers maar neemt maar geen beslissing. Wat nu te doen?

    Mvg,

    Ir J Philippe Blankert CIRM – jpblankert@zonnet.nl

  • Informatie overbruggingshypotheek schreef:

    De kosten van een overbruggingshypotheek zijn inderdaad erg hoog. Het is dan ook verstandig om goed na te gaan of een overbruggingshypotheek verstandig is. In de huidige marktsituatie kan het erg risicovol zijn om een nieuwe woning te kopen zonder dat uw oude woning verkocht is.

  • monique schreef:

    hallo

    ik heb een hypotheek van 235.000 euro. ik kan mijn huis verkopen voor 210.000 euro. hoeveel geld kan ik besteden voor mijn nieuwe huis?

    ik kan maximaal een hypotheek van 250.000 euro krijgen.

    wie kan mij dit vertellen?

    groeten
    monique

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.