Hoe werkt een krediethypotheek?
Geplaatst in HypotheekvormenEen bijzondere hypotheekvorm is de krediethypotheek. Bij een dergelijke hypotheek spreekt u bij aanvang een kredietlimiet af tot welk bedrag u geld kunt opnemen. Daarover betaalt u over het algemeen alleen bij aanvang afsluitprovisie. Deze hypotheekvorm wordt vaak gebruikt ingeval u behoefte heeft aan (tijdelijk) meer krediet. Dit kan dan worden gebruikt voor een verbouwing, een consumptieve uitgave of iets anders. Ook wordt deze hypotheekvorm soms door senioren gebruikt om het vermogen dat in hun woning zit aan te kunnen wenden om lekker van te leven.
Wanneer u een krediethypotheek afsluit voor consumptieve doeleinden is de rente uiteraard niet aftrekbaar. Desondanks kan dit wel voordelig voor u zijn. Doordat de kredietvertrekker meer zekerheid heeft door middel van het onderpand is een dergelijk krediet meestal goedkoper dan een “normaal” krediet. Alleen wanneer u het opgenomen krediet gebruikt voor de aankoop van een eigen woning dan wel voor een verbouwing van uw eigen woning, is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar.
Een krediethypotheek is een zeer flexibele hypotheekvorm. Er is geen dwingend aflossingsschema. U kunt vrij opnemen en aflossen zonder tussenkomst van een notaris. Eerder gedane aflossingen kunnen op een later moment weer worden opgenomen. Zelfs is het onder voorwaarden mogelijk om de verschuldigde rente bij de lening te laten bijschrijven.
Een krediethypotheek heeft echter ook nadelen. De kredietlimiet ligt meestal rond maximaal 75% van de executiewaarde van het huis. Zodoende is deze hypotheekvorm minder geschikt om een volledig huis te financieren. Daarnaast kunt u vaak alleen kiezen voor een variabele rente en kunt u de rente dus niet voor langere periode vastzetten. Dit zorgt ervoor dat u weinig zekerheid heeft over de toekomstige rentekosten.
Een krediethypotheek is een zeer specifieke hypotheekvorm die alleen in bijzondere gevallen zinvol is. Laat u dan ook goed hierover adviseren.