Home » Hypotheekvormen

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een hypotheekvorm die de laatste jaren veelbesproken is. Door de tegenvallende beleggingsrendementen en aflopende hypotheken kwamen mensen in de problemen. Zij hadden onvoldoende vermogen opgebouwd om hun hypotheek volledig af te lossen op het einde van de looptijd.

Ingeval van een beleggingshypotheek wordt de premie voor een groot deel rechtstreeks belegd in aandelen, obligaties en andere fondsen. Men kan zelf bepalen waarin wordt belegd en meestal gedurende de looptijd ook wisselen. De bedoeling is om op het einde van de looptijd voldoende vermogen te hebben opgebouwd om de hypotheek geheel af te kunnen lossen. Echter, door de schommelingen op de beurzen is het alleen mogelijk om op basis van prognoses de uitkomst te voorspellen. Bij een lage hypotheekrente is de vergoeding op het spaardeel bij een spaarhypotheek laag. In dat geval kiezen veel mensen voor een beleggingshypotheek. Het verhoogde risico nemen zij dan voor lief. Houd u er verder ook rekening mee dat deze hypotheekvorm geen extra dekking biedt voor overlijden, daardoor is het vaak verplicht om nog een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Eigenschappen beleggingshypotheek :

  • u lost niets af gedurende de looptijd;
  • de maandelijkse premie wordt belegd in aandelen, obligaties of fondsen;
  • gedurende de looptijd kan in overleg de belegging worden aangepast;
  • vaak dient er nog een verplichte overlijdensrisicoverzekering te worden afgesloten.

Voordelen beleggingshypotheek :

  • deze constructie is qua hypotheekrenteaftrek fiscaal optimaal;
  • de inleg kan tussentijds worden aangepast, binnen bepaalde fiscale grenzen.

Nadelen beleggingshypotheek :

  • bij tegenvallende beleggingsresultaten zal er aan het einde van de looptijd onvoldoende vermogen zijn opgebouwd om de gehele hypotheek af te lossen.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.