Home » Hypotheekrente

Wat is de hypotheekrente aftrek?

De hypotheekrente is ooit ingevoerd om de verkoop van huizen te stimuleren. In eerste instantie als tijdelijke stimulans, maar de maatregel is blijven bestaan. Inmiddels wel weer een beetje afgebouwd en staat sterk ter discussie.

Bij de hypotheekrente aftrek mag je je inkomen verlagen met het bedrag dat je dat jaar hebt betaald aan rente op je hypotheek en daar weer bij optellen je eigen woningforfait.

Bijvoorbeeld:
jaarloon: 30.000
hypotheekrente: – 4.000
eigenwoning forfait: + 500
belastbaar inkomen: 26.500

In het voorbeeld kan je zien dat je in plaats van over 30.000 slechts over 26.500 inkomstenbelasting betaald. Je krijgt dus feitelijk 3.500 euro belastingvrij. Dit voordeel kan je maandelijks terug laten storten door de belastingdienst of aan het van het jaar in een keer terugvragen in de inkomstenbelastingaangifte. Vooral ondernemers maken daarbij gebruik van accountants zoals IBEO voor kleinere ondernemers en PWC voor grote bedrijven.

Voorwaarden hypotheekrente
1. Het geld moet echt gebruikt zijn voor de aankoop of verbetering van een woning
2. De hypotheekovereenkomst moet bekend zijn bij de belastingdienst. Als je een hypotheek bij de bank hebt, hoef je daar niets op uit te doen. Heb je echter een hypotheek bij familie, vrienden of je eigen bv, dan moet je deze vastleggen bij de belastingdienst
3. Je moet de hypotheekschuld binnen 30 jaar aflossen
4. Mag alleen op eem eigen woning. Heb je bijvoorbeeld ook een vakantiewoning, dan heb je daar geen recht hypotheekrenteaftrek

Veranderingen hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek ligt al jaren onder vuur en wordt gefaseerd afgeschaft. De eerste maatregel is dat je je huis in 30 jaar moet aflossen en dat je nog maar 30 jaar recht hebt op aftrek.

Sinds 2014 wordt ook de aftrek voor de hoogste inkomens verlaagd. Het hoogste belastingtarief 52%. Daarmee is je feitelijke voordeel ook 52% van je hypotheekrente. Dit wordt nu gefaseerd afgebouwd met 0,5% per jaar. Uiteindelijk willen ze dit afbouwen tot 38% in 2041.

Waarschijnlijk zullen er snel nog meer maatregelen genomen worden om de hypotheekeisen strenger te maken. Hierbij moet je denken aan maatregelen dat je meer eigen geld in moet leggen of dat je geen hypotheekrenteaftrek meer krijgt op hypotheken ter verbetering van het huis. We zullen het de komende jaren gaan zien.

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.