Home » Geen rubriek

Voordelen en nadelen van een WOZ-krediet

Een WOZ-krediet is in feite gewoon een doorlopend krediet, maar dan een met hypotheekverklaring. In gewoon Nederlands: je leent geld van de bank, maar geeft daarbij je eigen woning in onderpand. In het uiterste geval kan de bank je dus verplichten de woning te verkopen om uit de opbrengst de lening af te betalen. In ruil voor deze zekerheid brengt de bank voor de lening een relatief lage rente in rekening.

Een WOZ-krediet kan alleen afgesloten worden over het deel van de woning dat al is afbetaald. Heb je de woning volledig afbetaald, dan kun je meestal tot 150% van de WOZ-waarde lenen. Heb je bijvoorbeeld een derde van de woning afbetaald, dan is het maximum dus 50% van de WOZ-waarde van de woning (een derde van 150%).

De voordelen op een rij

Een WOZ-krediet biedt enorm veel vrijheid. Je mag het geld gebruiken waarvoor je maar wilt. Je enige verplichting is, dat je de lening uiteindelijk weer moet afbetalen. Ben je nog jong, dan moet je in de meeste gevallen maandelijks twee procent van de kredietlimiet afbetalen. Meer mag ook, en je mag ook weer extra lenen zolang je maar binnen de limiet blijft. Pas vanaf je zestigste worden de regels strenger en moet je geleidelijk aan alles afbetalen.

Een belangrijk bijkomend voordeel van een WOZ-krediet is dat er veel minder papierwerk voor nodig is dan voor een hypotheek. Omdat de kredietlimiet wordt gebaseerd op de WOZ-waarde, is er geen taxatierapport nodig. Ook is er geen bezoek aan de notaris nodig om een hypotheekakte te laten opmaken. Een derde voordeel noemden we hierboven al: de rente is relatief laag, omdat je de bank extra zekerheid geeft in de vorm van je woning als onderpand.

Nadelen van een WOZ-krediet

In de meeste gevallen is een WOZ-krediet gunstiger dan andere leenvormen. Maar toch: geld lenen kost geld. De regels voor afbetalen en bijlenen zijn bij een WOZ-krediet zo soepel, dat de verleiding groot is om steeds maar “rood” te blijven staan. Hoe laag de rente ook is, uiteindelijk kunnen de kosten toch behoorlijk oplopen. Ook wordt de lening geregistreerd bij het BKR, waardoor je ruimte om andere leningen aan te gaan afneemt.

Vergeet vooral ook niet dat bij deze kredietvorm je woning fungeert als onderpand. Dat is geen vrijblijvendheid. Als je onverhoopt niet in staat bent de lening af te betalen, kun je werkelijk gedwongen worden je huis te verkopen.

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.