Home » Financiële optimalisatie

Vervroegd aflossen van uw hypotheek

vervroegd aflossenWanneer u uw hypotheek geheel of gedeeltelijk aflost voordat de looptijd is verstreken dan is er sprake van vervroegd aflossen. In de praktijk komt dit met name voor bij het oversluiten van een hypotheek. Ook kunt u zich voorstellen dat mensen een erfenis gebruiken om hun hypotheek vervroegd af te lossen. Dit laatste is overigens meestal niet interessant, aangezien u hiermee uw fiscaal voordeel (gedeeltelijk) kwijtraakt.

In beginsel betaalt u wanneer u vervroegd aflost een boete. In sommige situaties is dit echter niet het geval. In de hypotheekvoorwaarden of de hypotheekakte kunt u lezen onder welke voorwaarden u boetevrij kunt aflossen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kunt u uw hypotheek boetevrij aflossen in de volgende gevallen:

 • Aan het einde van de rentevasteperiode;
 • Bij verkoop van de woning;
 • Bij executieverkoop van de woning (onder voorwaarden);
 • Bij het tenietgaan van de woning;
 • Bij uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering;
 • Als de dagrente hoger is dan uw contractrente.

Wanneer u uw hypotheek wilt oversluiten omdat de dagrente aanzienlijk lager is dan uw contractrente bent u een boete verschuldigd. Deze boete is fiscaal aftrekbaar en meestal gelijk aan de zogenaamde contante waarde van het renteverschil. Dit wil zeggen dat de boete de huidige waarde is van het verschil tussen de dagrente en de contractrente voor de resterende rentevasteperiode.

Bij veel hypotheekverstrekkers is het mogelijk om jaarlijks een deel van de hypotheek boetevrij af te lossen. Dat boetevrij deel wordt uitgedrukt als percentage van het oorspronkelijk geleend bedrag. Kijk hiervoor naar de hypotheekvoorwaarden of de hypotheekakte.

3 Comments

 • Anno Niemendal schreef:

  Ik heb een aflossingsvrije hypotheek van 240.000 Euro (5,1% rente).
  Ik heb 7000 euro (3,6% rente) gespaard om af te lossen.
  Wat is de beste periode in een jaar om af te lossen, ook fiscaal gezien? Is dat in januari of in december?

 • van velden schreef:

  Ik vraag me af of het mogelijk is om je eigen huis te (tijdelijk) verkopen en vervolgens weer terug te kopen, dit om bijvoorbeeld een gunstigere hypotheekvorm af te sluiten of en door het inbreng van spaargeld een substantieel lager hypotheek te realiseren.
  Is dit wettelijk toegestaan en welke haken en ogen zitten hieraan?

 • peter schreef:

  @ van Velden

  Dat zal wel mogelijk zijn, maar dan moet je een notaris betalen (700 euro) en overdrachts belasting 6%. Ik weet niet of deze kosten je het waard zijn.

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.