Home » Financiële optimalisatie

Uw hypotheek oversluiten

hypotheek oversluitenDe hypotheekrente was enkele jaren geleden historisch laag. Als gevolg hiervan besloten veel mensen tot het oversluiten van hun hypotheek. Wat houdt dit nu precies in en wat is het voordeel hiervan?

Het oversluiten van uw hypotheek is in feite niets anders dan het aangaan van een geheel nieuwe hypotheeklening en daarmee het aflossen van de oude. Het voordeel hiervan moet liggen in de aantrekkelijkere voorwaarden van de nieuwe hypotheek. Bijvoorbeeld omdat deze nieuwe hypotheekvorm veel beter aansluit bij uw persoonlijke situatie. De meest voorkomende reden waarom mensen hun hypotheek oversluiten is een lagere rente.

Zij hebben in het verleden een hypotheek afgesloten tegen bijvoorbeeld 8% rente. Inmiddels bedraagt de rente bijvoorbeeld 5%. De rentevaste periode van de hypotheek loopt nog enkele jaren door. Het voordeel van het op dit moment oversluiten van de hypotheek is dat direct kan worden geleend tegen de nieuwe rente van 5%. Wel dient er een behoorlijke boeterente aan de oude hypotheekverstrekker te worden voldaan. U kunt laten berekenen of het voordeel van de lagere rente opweegt tegen de boeterente. Wanneer de resterende rentevaste periode niet te lang is en het verschil in rentepercentage voldoende groot dan zal dit het geval zijn.

Wanneer u ervoor kiest om uw hypotheek over te sluiten aan het einde van een rentevaste periode dan bent u geen boeterente verschuldigd. Wel dient u ermee rekening te houden dat het overstappen naar een nieuwe hypotheekverstrekker andere kosten met zich kan meebrengen zoals notariskosten, afsluitprovisie en taxatiekosten.

Tenslotte is bij het oversluiten van een bestaande hypotheek een belangrijk aandachtspunt de looptijd van de nieuwe lening. U geniet in het huidige fiscale stelsel maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Wanneer u na verloop van de eerste vijf jaren hiervan ervoor kiest om uw hypotheek over te sluiten dient u er rekening mee te houden dat u nog maar 25 jaar gebruik kunt maken van de fiscale hypotheekrenteaftrek. Wanneer de looptijd van de nieuwe hypotheek desondanks wederom 30 jaar is, komt u de laatste vijf jaren van de looptijd voor een vervelende verassing te staan. Door het wegvallen van het fiscale voordeel stijgen uw netto woonlasten aanzienlijk. Houdt hiermee rekening bij het oversluiten van uw bestaande hypotheek.

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.