Home » Doel hypotheek

Hypotheek voor consumptieve besteding

Veel mensen beschikken over een behoorlijke overwaarde op hun eigen woning. Dat wil zeggen dat de waarde van hun woning aanzienlijk groter is dan de hoogte van hun hypotheek. Deze overwaarde biedt u verschillende mogelijkheden. Zo kunt u deze overwaarde gebruiken om deels een tweede woning te financieren, een boot te kopen, uw pensioen aan te vullen of een aandelenportefeuille aan te kopen. In al deze gevallen wordt de overwaarde benut voor een consumptieve besteding.

Er zijn een drietal manieren om uw overwaarde te benutten:

  • uw huidige hypotheek verhogen mits de notariële inschrijving hiervoor voldoende hoog is;
  • een tweede hypotheek op het huis nemen;
  • de huidige hypotheek inruilen voor een nieuwe, hogere hypotheekfaciliteit.

Een belangrijk financieel aspect van het benutten van uw overwaarde is het ontbreken van de mogelijkheid om de rentekosten over dit gedeelte af te trekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Doordat de hypotheek wordt aangegaan niet alleen voor de financiering van de eigen woning maar ook voor een consumptief doel, is de renteaftrek alleen mogelijk voor dat deel van de hypotheek dat wel is besteed aan de eigen woning. Het overige gedeelte is een consumptieve lening die fiscaal onder het regime van Box 3 valt, de zogenaamde vermogensrendementsheffing.

De aankoop van een aandelenportefeuille middels het benutten van uw overwaarde is overigens bijzonder risicovol. Doordat u belegt met geleend geld loopt u het risico om uiteindelijk te eindigen met een schuld en zonder vermogen. Een dergelijke constructie is zeker niet voor iedereen geschikt en zodoende is goede advisering hierbij noodzakelijk.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.