Auto lening met hypothecaire consumptieve financiering
Geplaatst in Doel hypotheekSommige zaken zoals een auto of een nieuwe wasmachine kosten veel geld. Geld dat u in veel gevallen niet direct heeft. Om toch over deze dure consumptieve goederen te kunnen beschikken wordt vaak een lening aangegaan. Een manier om een lening voor een auto te krijgen is door deze te financieren met uwhypotheek.
Voorbeelden van consumptieve uitgaven zijn een autolening, de aanschaf van elektronica of witgoed, het inlossen van andere leningen of een exotische vakantie. Dergelijk zaken kosten veel geld waarvoor veelal een lening wordt afgesloten.
In veel voorkomende gevallen wordt een aparte lening afgesloten maar ook dehypotheek wordt vaak voor consumptieve doeleinden gebruikt.
Auto financieren
Een treffend voorbeeld van een hypothecaire consumptieve financiering is een autofinanciering. De aanschaf van een auto, nieuw of tweedehands, is een prijzige aangelegenheid waarvoor een lening kan worden afgesloten.
Een lening voor een auto is echter prijzig. Afhankelijk van de gekozen financieringsvorm betaalt u een relatief hoge rente en heeft de lening een langere looptijd dan de economische levensduur van de auto.
Blijkens onderzoek van het CBS gaan auto’s steeds langer mee. Wenst u echter nog een goede inruilwaarde voor uw auto dan kunt u de auto het beste na ongeveer 3 a 4 jaar inruilen. Ruilt u de auto later in ontvangt u een lager bedrag aan restwaarde, rijdt u de auto de gehele levensduur krijgt u wellicht nog de slooppremie.
In alle gevallen heeft de auto echter een levensduur die korter is dan de looptijd van de lening die u ten behoeve van de auto bent aangegaan. U betaalt dus uiteindelijk nog rente voor de autofinanciering terwijl u deze niet meer in bezit heeft!
Bij sommige leningvormen kunt u de looptijd van de lening afstemmen op de te verwachte levensduur van de auto. Houdt u dan echter rekening met hogere kosten van de lening. U lost de lening immers versnelt af.
Waarom dan een autofinanciering?
Ondanks de relatief hoge kosten is een autofinanciering een goede mogelijkheid om een auto te kunnen bezitten. Soms is het beroepsmatig noodzakelijk om een auto te rijden. Laat uw financiële situatie het niet toe om uit eigen geld een auto aan te schaffen? Dan kunt u een autolening aangaan.
Houdt bij het afsluiten van een autofinanciering echter rekening met uw inkomsten en uitgaven patroon, zowel nu als in de (nabije) toekomst. Stel uzelf steeds enkele vragen als:
- Kan ik de financiële verplichtingen die de autofinanciering met zich meebrengt wel betalen? Denk hierbij aan de maandelijkse rente en aflossingsverplichting van de lening.
- Ben ik in staat om de lening op (relatief korte) termijn terug te betalen mocht dit noodzakelijk zijn?
Moet u, één of beide, bovenstaande vragen met “nee” beantwoorden is geld lenen voor de aanschaf van een auto wellicht niet verstandig. Leen dus altijd verantwoord!
Hoe financier ik een auto?
Een autofinanciering kan op diverse manieren geregeld worden. Hierbij kunt u denken aan een persoonlijke lening, doorlopend krediet of hypothecaire lening. Welke lening voor u het meest geschikt is, ligt vooral aan uw persoonlijke situatie. Een financieel adviseur kan u hier meer over vertellen.
Het verschil tussen de diverse leningmogelijkheden zit vooral in de kosten, looptijd van de lening en de zekerheid op terugbetaling van de lening voor de geldverstrekker.
Waar financier ik een auto
Een autofinanciering kunt u bij diverse financiële instellingen afsluiten. Van traditionele banken tot financieringsmaatschappijen. Ook bij de meeste autodealers kunt u terecht voor een persoonlijk toegesneden financieringsvoorstel.
Welke financieringsmaatschappij en financieringsmethode het beste bij u past is persoonlijk. Leen in ieder geval verantwoord en laat u goed informeren!