Home » Uw situatie

Overlijden en de gevolgen voor een hypotheek

Indien een van de twee partners komt te overlijden heeft dit ook gevolgen voor de eigen woning. Met name voor de betaalbaarheid hiervan. Door het overlijden van de een is het de vraag of de overblijvende partner nog in staat is om in de huidige woning te blijven wonen. Er zijn diverse mogelijkheden om hiervoor iets te regelen.

overlijdenIn veel gevallen is aan de hypotheek een levensverzekering gekoppeld. De uikering hieruit bij overlijden kan worden gebruikt om (een deel) van de hypotheek af te lossen. Hierdoor worden de woonlasten beperkt en is het financieel mogelijk voor de langstlevende partner om in het huis te blijven wonen. Nadeel hiervan is dat het voordeel van de hypotheekrenteaftrek overeenkomstig afneemt.

Wanneer de langstlevende partner over voldoende inkomen beschikt om zonder het (gedeeltelijk) af lossen van de hypotheek in het huis te blijven wonen, dan kan de uitkering uit de levensverzekering worden gespaard of belegd. Zodoende blijft het fiscaal voordeel van de hypotheekrente volledig in stand. Wel dient rekening te worden gehouden met diverse fiscale spelregels ten aanzien van de levensverzekering. Laat u dan ook goed adviseren hierbij.

Naast het verminderen van de woonlasten kunt u er ook voor kiezen om het inkomen van de langstlevende partner aan te vullen. De overheid doet hierin wel een bijdrage in de vorm van de ANW, maar in de praktijk is dit veelal onvoldoende. Dit kan worden opgelost op verschillende manieren. Een nabestaandenpensioen kan hierin een belangrijke rol spelen. Ook een lijfrenteverzekering is een aantrekkelijk alternatief. De lijfrente is initieel bedoeld als oudedagsreserve maar kan bij voortijdig overlijden ook het inkomen van uw partner aanvullen. Het tot dan toe opgebouwde kapitaal wordt bij veel verzekeringen uitgekeerd aan de nabestaanden. Tenslotte is het natuurlijk ook mogelijk om een levensverzekering af te sluiten die niet gekoppeld is aan de eigen woning.

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.