Home » Betrokken partijen

Makelaar-taxateur

De makelaar speelt een belangrijke rol in het aankoopproces. Als deskundige op de onroerend goed markt brengt hij kopers en verkopers bij elkaar. Zo kunt u als verkoper de makelaar vragen een koper te vinden voor uw woning. Ook kunt u als koper de makelaar een zogenaamde zoekopdracht verstrekken. Hij gaat dan voor u op zoek naar een geschikte woning.

De laatste jaren is er veel te doen geweest omtrent de rol van de makelaar. Voorheen lieten consumenten alle benodigde werkzaamheden door een makelaar uitvoeren. Hierdoor waren de kosten die de consument kwijt was voor de makelaardienst behoorlijk. De makelaar ontving een courtage gebaseerd op een percentage van de prijs van de woning. Tegenwoordig willen consumenten veel meer zelf in handen nemen om zodoende de kosten te drukken. De makelaars spelen hierop in door verschillende pakketten van dienstverlening aan te bieden. Zo kan een verkoper ervoor kiezen zelf mensen rond te leiden, een advertentie te maken op internet of een open huis te organiseren. Hoe meer de consument zelf doet, des te lager de kosten.

De rol van de makelaar blijft echter wel belangrijk. Doordat hij een deskundige op de markt is, kan hij een juiste verkoop- of aankoopprijs vaststellen. Dit kan u als consument veel geld schelen. Bovendien zorgt een makelaar ervoor dat de mondelinge afspraken in een voorlopige koopovereenkomst worden vastgelegd. Van groot belang hierbij is dat de voorwaarden waaronder de koop wordt gesloten juist worden vastgelegd. Te denken valt hierbij aan de garantiebepalingen alsmede de ontbindende voorwaarden.

De consument die, om kosten te besparen, teveel zelf wil doen kan daar wel eens achteraf spijt van krijgen. Aangezien de aan- of verkoop van een woning de grootste financiële transactie is die consumenten in hun leven uitvoeren, lijkt een deskundige ondersteuning hierbij geen overbodige luxe.

Naast de begeleiding van de consument bij de aan- of verkoop van een woning treedt een makelaar ook vaak op als beëdigd taxateur. Wanneer u namelijk een hypotheek wilt vestigen op een pand dient de hypotheekverstrekker er zeker van te zijn dat het onderpand voldoende waarde heeft. Middels een woning taxatie door de taxateur wordt deze waarde vastgesteld.

Welkom bij Hypothekencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met hypotheken, van de waardebepaling van uw woning tot de verschillende betrokken partijen.

Hypothekencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die hypotheken verkopen zonder hier duidelijk informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.